Етнографско-археологически музей Елхово

Етнографско-археологически музей – Елхово е създаден през 1958 г. в центъра на града и представя една от най-интересните и оригинални етнографски експозиции в страната. Във фонда му се съхраняват над 22 000 експоната и повече от 8000 оригинални документа и фотографии от разнообразното етнографско наследство на Странджанско-Сакарския край.

От 2003 г. до днес Етнографският музей на град Елхово е включен в списъка на „100-те национални туристически обекта на България” под номер 100. Можете да го откриете с кратка разходка по спокойната централна част на града. Първо ще видите сградата на църквата, а до нея, зад извисената камбанария е и самият музей. Той играе важна роля в духовно-културния живот на града и без съмнение е добър повод за гордост сред елховчани. Вежлив екип посреща туристите в музея и се грижи всеки посетител да бъде запознат с най-ценните експонати в него.

Музейната експозиция е разположена върху 250 кв.м. площ и е разпределена в 4 зали, които са функционално и архитектурно оформени на два етажа през 60-те години на миналия век. В първата зала е представен основният поминък на местното население от края на ХІХ и началото на ХХ в. – земеделие, лозарство, производство на тютюн, животновъдство, традиционни занаяти като медникарството и терзийството, както и развитието на транспорта и транспортните средства. Втората зала ни запознава с жилищата и жилищната уредба от същия период, при това в техния естествен размер. В следващата зала е експонирано традиционното облекло на населението от югоизточните части на българските земи – детско, мъжко и женско, всекидневно и празнично. Особено впечатлява женското облекло и най-вече т.нар елховска сукманена носия, използвана от жените по тези земи до 60-те години на ХХ в. В същата зала е изложено и облеклото на българските преселници от Одринска и Беломорска Тракия – Гюмюрджинско, Узункюприйско, Дедеагачко, които са уникални по своята изработка и автентичност. Четвъртата зала е отредена на някои традиционни празници и обичаи, като сватба, кукерски игри, коледуване и лазаруване, представени със специфичния за тях обреден реквизит и облекло, както и с богат снимков материал. Тук са изложени и образци на дърворезбата и иконописното изкуство от ХІХ в., дело на самобитни местни майстори.

ВХОДНИ ТАКСИ:

Възрастни – 3,00 лв.
Студенти – 2,00 лв.
Ученици – 1,00 лв.
Инвалиди – Без такса.
Беседа на български език – 5,00 лв.
Снимане в експозицията – 5,00 лв.

Ден за посещение без такса – Четвъртък

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник – петък: от 8:00 ч. до 12:00 ч. и от 13.30 ч. до 17.00 ч.
Събота и неделя: предварителна заявка
Тел:  0478/88 039
www.museum-elhovo.com

АДРЕС: 

8700 Елхово, ул. “Шипка” № 4 (в центъра на града до църквата)
GPS: СШ 42.17122, ИД 26.566991