ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „ВЕЛКО КЪНЕВ“

Етнографско-археологически музей – Елхово е създаден през 1958 г. в центъра на града и представя една от най-интересните и оригинални етнографски експозиции в страната. Във фонда му се съхраняват над 22 000 експоната и повече от 8000 оригинални документа и фотографии от разнообразното етнографско наследство на Странджанско-Сакарския край.

От 2003 г. до днес Етнографският музей на град Елхово е включен в списъка на „100-те национални туристически обекта на България” под номер 100. Можете да го откриете с кратка разходка по спокойната централна част на града. Първо ще видите сградата на църквата, а до нея, зад извисената камбанария е и самият музей. Той играе важна роля в духовно-културния живот на града и без съмнение е добър повод за гордост сред елховчани. Вежлив екип посреща туристите в музея и се грижи всеки посетител да бъде запознат с най-ценните експонати в него.

Постоянната експозиция е посветена на живота и творчеството на Велко Кънев – народен артист, режисьор и любимец на българската публика. Тя е уникална и единствена по рода си до сега експозиция, посветена на български актьор и режисьор в родния му град.

Музейната експозиция е реализирана от Община Елхово, чрез Етнографско-археологически музей-Елхово, в специално адаптирана за целта сграда, с любезното съдействие на: Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Българска национална филмотека, Съюза на артистите в България в лицето на Тинка Николова –експерт театър и театрален архив, Дора Кънева – съпруга на Велко Кънев и доброволната подкрепа на много граждани на Елхово.

Автори на тематико-експозиционния план са Янчо Петров – художник от гр. Елхово и Христо Христов – директор на ЕАМЕ и сътрудници по изпълнението Добринка Костова и Милена Вълева от ЕАМЕ.

За експозицията отговарят специалистите от Етнографско-археологически музей-Елхово и тя отворена за посещение всеки ден от понеделник до петък от 9.00 до 13.00 часа. В същите дни от 13.30 до 17.00 ще може да се посещава чрез повикване на тел. 0478 88039. Всеки ден от 10.00 часа в залата на експозицията ще бъдат прожектирани филми с участието на Велко Кънев.

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник – петък: от 9:00 ч. до 13:00 ч.
Събота и неделя: предварителна заявка
Тел:  0478/88 039
www.museum-elhovo.com